Mistä ja milloin

Herkkutattien kasvukausi alkaa yleensä Kainuun korkeudella elokuun alkupuoliskolla ja jatkuu syyskuun loppuun.

Ensimmäiset herkkutatit nousevat polkujen ja tienpohjien tuntumaan. Kuumina ja kuivina kesinä tiheät kuusentaimikot ovat olleet hyviä kasvupaikkoja. Siellä kasvaa kuusenherkkutatti, joka alkaa nousta ensimmäisenä. Mäntykankaat alkavat antaa pyöreäjalkaista männynherkkutattia vähän myöhemmin.

Koska sienet yleensä keräävät raskasmetalleja, niitä ei saa poimia aivan vilkasliikenteisen tien läheltä.

Eri paikkakunnilla tatit nousevat eri aikoina. Meidän on tärkeää saada tieto nousun alkamisesta, jotta tiedämme aloittaa ostot oikeaan aikaan.

Miten toimia metsässä?

Herkkutattimetsästäjä tarvitsee kunnon välineet, jotta saalis saadaan hyväkuntoisena ostajalle. Ota mukaan harjallinen sieniveitsi ja ilmava kori tai laatikko, joka voidaan peittää paperilla tai kankaalla. Kuljeta muovipussissa vain omia eväitäsi.

Vain terveet ja kiinteät tatit kelpaavat myyntiin.

Ota kiinni jalasta ja käsittele sieniä muutenkin varoen. Pillistön koskettaminen muuttaa pillistön väriä ja laskee tatin hintaa. Nosta tatti kokonaisena maasta. Älä katkaise jalkaa, sillä vain kokonainen sieni täyttää luokitusvaatimukset. Tarkista, että sieni on kova ja kiinteä eikä siinä ole matoja

Puhdista herkkutatti harjalla tarkkaan mullasta ja roskista. Vuole jalan multainen osa pinnanmyötäisesti niin, että jalasta tulee pallomainen. Jos jalassa asuu juurimato, poista se veitsellä. Lajittele sienet valmiiksi jo poimintavaiheessa, ykkös- ja kakkosluokan sienet esimerkiksi eri koreihin tai ainakin eri puolelle koria.

Miten toimittaa myytäväksi?

Ota jo ennen metsään menoa selville se, missä ja milloin voit myydä sienet. Ostopisteet ovat avoinna iltaisin, sillä herkkutattisaalis on aina saatava ostajalle jo samana päivänä, mieluiten mahdollisimman nopeasti.

Tatin alkavat pilaantua heti poiminnan jälkeen. Onkin tärkeää, että kuljetat ja säilytät tatit viileässä ja ilmavassa tilassa ja auringonvalolta suojattuna. Pidä herkkutatit esimerkiksi kotikylmiössä ennen kuin viet ne ostopisteeseen.

Kainuussa ostopaikkoja on kaikissa kuntakeskuksissa. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla Utajärvellä ja Muhoksella. Pohjois-Karjalassa ostopaikkamme on Nurmeksessa ja Valtimolla.

Tarkat ostopaikat ja -ajat löydät, kun seuraat ostajan ilmoittelua paikallislehdissä. Tarkat ostopaikat ja -ajat ilmoitamme myös nettisivuillamme heti, kun osto alkaa.

Ostopisteestä saat päivitettyä tietoa muun muassa sienten ostohinnoista.